Notities: |
-Persoon | Hermann Heinrich wordt zeeman. In 1852 varen Hermann Heinrich Freie (30 jr) en zijn broer Hermann Friedrich (17 jr) als resp. stuurman en kok op het schip de "Anna" van kapitein G.H.Wijkmeijer uit Oude Pekela.
In 1859 monstert Hermann Heinrich aan als stuurman op het schip "Johanna Lutzia" van kapitein Jurjen van Dijk. Op 26 maart 1859 vertrek kapitein Jurgen van Dijk uit Oude Pekela met de Johanna Lutzia van "hier" op avontuur. Hermann Heinrich is stuurman op dit schip. De Johanna Lutzia was een schip van 73 "lasten"*. De Johanna Lutzia was een Galjoot. Eigenschappen van een Galjoot: Platbodemvaartuig, gelijkend op een kof. Het voorschip is geveegd, het achterdek gepiekt. In de 19e eeuw vaak met twee of drie masten, en geen zwaarden meer. Ook was het dan op kiel gebouwd. De achterste mast is vrij ver naar achter geplaatst. De grote mast had een gaffel en een fok, de boegspriet een kluiver. Vaak was er ook een topzeil. Het roer is aangehangen, der helmstok valt over het boord. Het schip is veel in Groningen gebouwd.
In 1865 zien we Hermann Heinrich zelf als kapitein op het kofschip de "Hinderika Margaretha" (59 lasten) op een tocht naar Delfzijl. In 1867 maakt hij met hetzelfde schip een tocht naar Amsterdam.
Is in 1869 gezagvoerder op de 2 mast Schoener ’Mina". Dit schip lijdt rond 20 oktober 1869 schipbreuk en vergaat waarschijnlijk met de voltallige bemanning. De schoener is dan onderweg van Croonstad (= Kronstadt - eilandje voor de kust bij St. Petersburg-Rusland) naar Elseneur (= Helsingør - Denemarken). De "Mina’ was een 2-mast schoener. De "Mina" is in Pekela gebouwd in 1869 en was eigendom van J.H.Feijen uit Nieuwe Pekela. Herman Hendrik Freie was gezagvoerder. Nadat het schip op 20 oktober 1869 uit Croonstadt (Kronstadt) is vertrokken voor een reis naar Elseneur (= Helsingør - Denemarken) is niets meer van de schoener en haar bemanning vernomen. De schoener had een tonnage van 161 ton. Een schoener is een langsgetuigd schip, op een kiel gebouwd, met twee of meer masten. Bij een tweemaster is de achterste mast is langer dan de voorste. Bij driemasters komt het voor dat de voorste mast razeilen heeft (de topzeilschoener). Dit zeil zit dan wel boven het grootzeil. De romp is lang en smal, de kiel is diep. De schoener is zeer loefwaardig en kan dus scherp aan de wind zeilen. Er is een relatief kleine bemanning nodig om het schip te varen.
*Lasten: Het gewicht OF het laadvermogen van een schip werd aangegeven in "lasten". Het lastige is dat je aan de hoeveelheid "lasten" niet kunt aflezen hoe groot een schip was. *Een kofschip is een zeilschip voor binnen- en kustvaart met ronde voor- en achtersteven, platte bodem, meestal twee masten. De kleinere schepen hadden vaak zwaarden. De grotere voeren meestal zonder zwaarden. De (kust)vaargebieden waren de Wadden, de Oostzee en de Noordzee.
In de gegevens van "Marisdata" is het volgende te lezen: Ledenlijst van het Zeemanscollege ’Trouw’ uit Oude Pekela FREIE, HERMANN HEINRICH Burgerlijke Stand gegevens: Hermann Heinrich Freie werd geboren ca. 1822 te Grevenkötten, Dtl. als zoon van de arbeider Hermann Heinrich Freie en Jantje Alberts Kotthuss. Hij was de oudere broer van kapitein en collegelid Johann Heinrich Bernard Freie. Hermann trouwde op 23 januari 1850 te Oude Pekela als zeeman met de dienstmeid Elsien Bekker, geboren 21 september 1815 te Oude Pekela als dochter van de kleermaker Hindrik Harms Bekker en Jantje Garmts Balster. Elsien overleed op 13 februari 1861 te Oude Pekela, 44 jaar. Hermann werd met zijn schip de “Mina” in 1870 vermist tussen Kroonstad en Elseneur. Burgerlijke Stand akten in de provincie Groningen vermelden Herman Freie als zeeman in 1850, 1854, 1855, 1861. Lidmaatschap zeemanscollege(s): H.H.Freie was effectief lid van het zeemanscollege “De Trouw” te Oude Pekela met vlagnummer 125 in de periode 1865 t/m 1870. De schepen: De collectie monsterrollen op het Noordelijk Scheepvaartmuseum te Groningen vermeldt: 21 februari 1843, schip “Catharina Sypkens”, kapitein Gerrit M.Menkema, kok Herman H.Freie uit Oude Pekela. 23 maart 1845, schip “Hillechina Christina”, kapitein Geert Ernst Broekema, matroos Hermann Heinrich Freie uit Oude Pekela. geen datum 1854, schoener “Engelina Jacoba”, kapitein Klaas A. de Groot, stuurman Hermann Heinrich Freie, 32 jaar uit Oude Pekela. 15 maart 1855, schoenergaljoot “Stella Maris”, kapitein Hinderikus Hermannus Feijen, stuurman Hermann Heinrich Freie, 33 jaar uit Oude Pekela. 20 februari 1856, schoenerkof “Grietje Koens”, kapitein Harm Renkes Kuiper, stuurman Hermann Heinrich Freie, 36 jaar uit Oude Pekela. 01 mei 1861, kof “Hinderika Margrietha”, kapitein J.H.B.Freie, stuurman H.H.Freie, 39 jaar uit Oude Pekela. 23 februari 1864, kof “Hinderika Margrietha”, kapitein Johan Heinrich Bernard Freie, stuurman Herman Heinrich Freier, 42 jaar uit Oude Pekela. 28 januari 1865, kof “Hinderika Margaretha”, kapitein Herman H.Freie uit Oude Pekela. 24 januari 1866, kof “Hinderika Margaretha”, kapitein Herman H.Freie uit Oude Pekela. 07 februari 1867, kof “Hinderika Margaretha”, kapitein Herman H.Freie uit Oude Pekela. 31 januari 1868, kof “Hinderika Margaretha”, kapitein Herman H.Freie uit Oude Pekela. 05 mei 1869, schoener “Mina”, kapitein Herman H.Freie uit Oude Pekela. 30 augustus 1869, schoener “Mina”, kapitein Herman Hendrik Freie, 46 jaar uit Oude Pekela. 07 februari 1870, schoener “Mina”, kapitein Herman Hendrik Freie uit Oude Pekela.
Volgens opgave op het Certificaat van Militie: merkbare tekenen: een naad aan de lange vinger van de rechter hand, kon niet schrijven en zijn uiterlijke kenmerken waren: lang: 1 El, 6 Palm, 5 Duim en 5 Steek = 1,6551 mtr. Ovaal gezicht, rond voorhoofd, dikke neus, platte kin, grijze ogen en lichtbruin haar en wenkbrauwen. |
| | -Geboorte | Geboren op Asshornskotten in Herringhausen. |
| | -Overlijden | Is in 1869 gezagvoerder op de 2 mast Schoener ’Maria". Dit schip lijdt rond 20 oktober 1869 schipbreuk en vergaat waarschijnlijk met de voltallige bemanning. De schoener is dan onderweg van Croonstad (= Kronstadt - eilandje voor de kust bij St. Petersburg-Rusland) naar Elseneur (= Helsingør - Denemarken). |
| | -Relaties | Bekker: Op zijn huwelijksakte staat als geboorteplaats: Grevenkotten. Dit is de naam van zijn geboortehuis in Stirpe. |
|