joopfreie.nl
Home                   Fam. Freie                   Fam. Hallink                   Genealogie                   Duitse archief                  
De Freie Camper             Jaren 50-60                       Voetbalplaatjes/Luciferdoosjes          E-mail: joop@joopfreie.nl

Voetbalplaatjes jaren 50-60

Frans de Munck In mijn jeugd verzamelde ik van alles (zoals de meeste kinderen): sinaasappelwikkels, suikerzakjes, sigarenbandjes, speldjes en voetbalplaatjes. Veel van die dingen kreeg je bij aankoop van een pakje kauwgum.
Met de voetbalplaatjes kon je per club een 4-tal spelers sparen en zo een kwartet samenstellen. Uiteraard werd er onderling veel geruild: "Heb jij van Ajax Rinus Michels? Dan krijg je van mij Coen Moulijn van Feijenoord, want die heb ik twee keer." En zo stelde en verzamelde je je eigen kwartetspel bij elkaar.
De karikaturen waren getekend door de bekende striptekenaar Dik Bruynesteyn.
Complete elftal-kwartetten heb ik van:

Alkmaar - het huidige AZ.
DOS - Utrecht.
Feyenoord.
Fortuna '54. - huidige Fortuna-Sittard
't Gooi Hilversum.
Heracles - Almelo.
Leeuwarden - het huidige Cambuur.
Sparta - Rotterdam.
VSV-Stormvogels - Velsen.
Verder heb ik nog "losse" plaatjes van diverse andere verenigingen. Kijk HIER.

ALKMAAR - AZ

De oorsprong van het betaald voetbal in Alkmaar begint op 13 april 1954 toen de profclub Alkmaar '54 wordt opgericht die zich samen met nog negen andere clubs aansluit bij de zogenaamde 'wilde' Nederlandse Beroeps Voetbalbond (NBVB). De allereerste profwedstrijd in Nederland werd op 14 augustus 1954 gespeeld op het gemeentelijk sportpark (de drafbaan) tussen de teams van Alkmaar '54 en Venlo (3-0). De 'wilde competitie' was geen lang leven beschoren want in november 1954 ging ook de KNVB over op profvoetbal en ging de NBVB op in de KNVB. Tachtig clubs konden aan een profavontuur beginnen. De spelers van Alkmaar '54 verdienden 40 gulden per overwinning en eindigden dat seizoen op een vijfde plaats in de 1e klasse C, voldoende voor promotie naar de hoofdklasse. In die hoofdklasse kwam Alkmaar '54 het volgende seizoen 4 punten tekort om te promoveren naar de nieuw te vormen eredivisie. Ook het seizoen 1957-58 was matig en in 1959 werd de vierde plaats in de eerste divisie bereikt. In het seizoen 1963/64 werd de ploeg kampioen in de Tweede Divisie A, vooral door de inbreng van de van AGOVV overgekomen midvoor Sietze de Vries en stopper Barry Hughes, die van Blauw Wit kwam.
In 1967 fuseerde Alkmaar met FC Zaanstreek uit Koog aan de Zaan tot het AZ, met als thuisbasis Alkmaar. (info:Wikipedia 2020)
Door met de muis op het plaatje te gaan staan, zie je deze vergroot.

DOS - UTRECHT

DOS werd in 1901 opgericht. De club werd 1958 kampioen van de eredivisie. In 1970 fuseerden DOS, Elinkwijk en Velox (beide ook Utrechtse clubs) tot FC Utrecht, waarna DOS en de genoemde clubs teruggingen naar de amateurs. De club mocht onder de naam DOS '01 beginnen in de tweede klasse. In 1974 promoveerde de club naar de eerste klasse en na degradatie in 1979 promoveerde de club in 1986 voor het laatst naar de eerste klasse. Daarna liepen de resultaten terug, wat in 1989 en 1994 resulteerde in degradatie naar respectievelijk de tweede en derde klasse. In 2002 en 2003 degradeerde DOS twee keer achter elkaar, van de derde naar de vijfde klasse. Aan het einde van het seizoen 2003-2004 werd de club opgeheven door gebrek aan vrijwilligers. De club eindigde dat seizoen net boven de nacompetitie-streep. Het fuseerde vervolgens met USV Holland tot DHC'04 (DOS-Holland Combinatie '04). In 2007 is daar de vereniging Stichtse Boys aan toegevoegd en ging de club verder onder de naam D.H.S.C. (DOS-Holland-Stichtse Boys-Combinatie) aan de Thorbeckelaan in Utrecht. Hier had DOS vroeger zijn oefenveld naast Holland welke terreinen samen zijn gesloopt om er een nieuw terrein neer te zetten waar nu dus D.H.S.C. zit.
Een van de vedettes bij DOS was toen de spits Tonny van der Linden, hij was degene die DOS in 1958 het Landskampioenschap bezorgde. Maar dit ook mede onder de goede leiding van trainer Pepi Gruber in die tijd. Een andere DOS-speler, Luc Flad scoorde het eerste Eredivisiedoelpunt sinds de start van het betaald voetbal in seizoen 1954/55. (info:Wikipedia 2020)
Door met de muis op het plaatje te gaan staan, zie je deze vergroot.

FEYENOORD

Feyenoord is een professionele voetbalclub uit Rotterdam, opgericht op 19 juli 1908, die uitkomt in de Eredivisie. De stadionclub staat erom bekend een club van het volk te zijn. De thuisbasis is Stadion Feijenoord, dat in de volksmond De Kuip wordt genoemd. De traditionele uitrusting van Feyenoord bestaat voornamelijk uit een rood-wit tenue. De voetbalploeg is een van de drie traditionele topclubs in Nederland.
Feyenoord won 15x het landskampioenschap, 13x de KNVB beker, 1x de Europacup I (de voorloper van de Champions League), 2x de UEFA Cup en 1x de wereldbeker. Mede doordat Feyenoord de eerste (en tot nu toe laatste) Nederlandse club was die internationaal een grote prijs won, speelt zij historisch gezien een vooraanstaande rol in het Nederlandse voetbal. Op de UEFA-ranglijst van de beste clubs in Europa staat Feyenoord op 5 februari 2019 op de 68e plaats met 22.000 punten. (info:Wikipedia 2020)
Door met de muis op het plaatje te gaan staan, zie je deze vergroot.

FORTUNA '54

Fortuna '54 werd in 1954 opgericht door aannemer Gied Joosten en werd direct een betaaldvoetbalclub van Nederland. De vereniging speelde in 1954 in de NBVB-competitie en de eerste trainingen werden gehouden in het Geleen en stonden onder leiding van de Hongaar József Veréb. Na enkele maanden echter zag de KNVB in dat de ontwikkelingen rond het semiprof voetbal niet waren tegen te gaan en kwam men na onderhandelingen met de NBVB overeen dat beider competities werden samengevoegd.
In 1958 werd de in 1926 opgerichte voetbalclub SV Maurits, de bedrijfsvoetbalclub van de eveneens in 1926 geopende Staatsmijn Maurits in Geleen, opgenomen in Fortuna '54. SV Maurits was op dat moment de voornaamste bespeler van het in 1949 geopende Mauritsstadion en speelde ook meermaals op het hoogste zuidelijke voetbalniveau. Maurits werd in 1957 Kampioen van Nederland bij de zondagamateurs na een kampioenscompetitie met Velox Utrecht en Be Quick Zutphen. Fortuna verzuimde echter om de uit dat elftal voortkomende talenten Pierre Kerkhoffs en Ger Donners aan zich te binden.
In 1967 was er reeds sprake van een mogelijk samengaan met streekgenoot Sittardia, maar de fusie ketste af. Fortuna wist nieuwe financiële middelen aan te boren en droomde over een nieuwe succesperiode, mede omdat voormalige internationals Piet Giesen en Bert Theunissen inmiddels naar Geleen waren gekomen. Het seizoen 1967/68 verliep echter desastreus en eindigde met degradatie.
Fortuna fuseerde met het eveneens gedegradeerde Sittardia tot FSC. (info:Wikipedia 2020)
Door met de muis op het plaatje te gaan staan, zie je deze vergroot.

't GOOI

SC 't Gooi (Sport Club 't Gooi) is een sportvereniging uit Hilversum, Nederland die onder de oude naam HVV 't Gooi in de jaren vijftig en zestig betaald voetbal heeft gespeeld.
De vereniging werd opgericht op 19 oktober 1905 onder de naam “Hilversumsche Football Club Rapiditas”. Later is de verenigingsnaam gewijzigd in “Hilversumse Voetbal Vereniging 't Gooi”, kortweg “H.V.V. 't Gooi”.
Tot en met het seizoen 2013/14 speelde het standaardelftal in de zondagafdeling van het amateurvoetbal. SInds het seizoen 2015/16 komt het uit in de zaterdagafdeling. Het startte in de Vierde klasse (4E) op het laagste niveau in West-I.
Begin november 2017 zag de club zich genoodzaakt vanwege gebrek aan spelers het eerste team uit de competitie te halen.
Voor het seizoen 2018/19 werd er weer een eerste team ingeschreven, waarbij veel oud spelers terugkwamen. Het team behaalde het klassekampioenschap. (info:Wikipedia 2020)
Door met de muis op het plaatje te gaan staan, zie je deze vergroot.

HERACLES

Heracles Almelo is een Nederlandse betaald-voetbalclub uit Almelo, opgericht op 3 mei 1903. De club, genoemd naar de Griekse halfgod Herakles, is een van de oudere voetbal- en profvoetbalclubs van Nederland.
Heracles werd landskampioen in 1927 en in 1941, en was bekerfinalist in 2012. Heracles speelt sinds 2005 onafgebroken in de Eredivisie.
De eerste maal dat Heracles in de Eredivisie uitkwam was van het seizoen 1962/1963 tot 1965/1966. Daarna heeft de club tot 1985 in de Eerste Divisie gespeeld om in 1985 voor de duur van één seizoen terug te keren naar de Eredivisie.
De volgende twintig jaar werd er weer op het Eerste Divisie-niveau gespeeld. In het seizoen 2004/2005 werd de eerste selectie van Heracles onder leiding van Peter Bosz Eerste Divisiekampioen en kon de club promoveren naar het hoogste niveau. Het daaropvolgende seizoen in de Eredivisie werd Heracles door de meeste voetbalanalytici getipt als de nummer-één-degradatiekandidaat. Heracles wist zich echter te handhaven zonder nacompetitie te spelen.
Tot op heden speelt Heracles nog altijd in de Eredivisie.
Vanaf 1974 bestond de betaald-voetbalorganisatie onder de naam SC Heracles '74 vanwege een afsplitsing met de amateurtak van Heracles (AVC Heracles).
Sinds 1 juli 1998 luidt de officiële naam Heracles Almelo op verzoek van de gemeente Almelo
In het seizoen 2015/16 eindigde Heracles als zesde in de Eredivisie, waardoor de club mee mocht doen aan de play-offs voor Europees voetbal. Hierin versloeg de club eerst FC Groningen en vervolgens FC Utrecht. Daarmee plaatste Heracles zich voor het eerst in de clubhistorie voor Europees voetbal, in de derde voorronde van de UEFA Europa League 2016/17. (info:Wikipedia 2020)
Door met de muis op het plaatje te gaan staan, zie je deze vergroot.

LEEUWARDEN - nu CAMBUUR

VV Leeuwarden (bijnaam: De Klomp) was een Leeuwarder voetbalvereniging, opgericht op 14 augustus 1917 en speelde op de velden aan de Insulindestraat in Leeuwarden. In juni 2013 fuseerde de club met stadsgenoot VV Rood Geel tot SC Leovardia.
De club was van oudsher een zondagclub, maar speelde ook een aantal jaren met een zaterdagafdeling. In de tijd dat voetbal alleen nog op amateurbasis in Nederland werd bedreven speelde Leeuwarden mee in de strijd om het Noordelijk kampioenschap voetbal. Later heeft club heeft ook een aantal jaren (in de jaren 50) een licentie gehad voor betaald voetbal. Door geldproblemen is men daarmee gestopt en werd in Leeuwarden SC Cambuur opgericht. Begin jaren 70 behoorde vv Leeuwarden enige tijd tot de top van het amateurvoetbal in Noord-Nederland. In 1972 werd gespeeld om het Nederlands amateurkampioenschap.
De bijnaam "De Klomp" kreeg de club toen bij de oprichting uit armoede wel met klompen werd gevoetbald op het veld bij de Oldehove. (info:Wikipedia 2020)
Door met de muis op het plaatje te gaan staan, zie je deze vergroot.

SPARTA

Sparta Rotterdam is een betaaldvoetbalclub uit Rotterdam. Sparta werd opgericht in 1888 en is daarmee de oudste club in het betaald voetbal in Nederland. Slechts elf andere amateurclubs in Nederland zijn ouder dan Sparta. Aan het begin van de twintigste eeuw was Sparta een van de meest toonaangevende clubs in Nederland. Ook in de tweede helft van de jaren vijftig beleefde de club een topperiode. Sinds 1916 heeft de club haar stadion in de Rotterdamse wijk Spangen.
Vanouds houdt Sparta zich naast voetbal bezig met andere sporten, zoals cricket, atletiek, honkbal en softbal. Sinds een aantal jaren wordt er onder de naam Sparta ook rugby gespeeld. Uit de vereniging R.V. & A.V. Sparta kwamen dan ook verschillende Rotterdamse sportorganisaties voort. De algemene voetbalclub maakt nog altijd deel uit van R.V. & A.V. Sparta. Voor de betaaldvoetbalactiviteiten werd door de vereniging op 14 juni 1976 de onafhankelijk opererende Stichting Sparta Rotterdam in het leven geroepen. (info:Wikipedia 2020)
Door met de muis op het plaatje te gaan staan, zie je deze vergroot.

VSV - STORMVOGELS

VSV, de Velseroorder Sport Vereniging is een voetbalclub uit Velserbroek en in 1912 opgericht. De grootste prijs in het bestaan van VSV behaalt de ploeg in 1938 door in de finale van de Holdertbeker (de huidige KNVB beker) met 4-1 te winnen van AGOVV. Ook heeft VSV in de periode van 1955 t/m 1963 betaald voetbal gespeeld waarin het voornamelijk uitkwam in de Eerste divisie. VSV speelt heden ten dage zijn wedstrijden in de Derde klasse zaterdag en in de Eerste klasse zondag (2016/17) van het amateurvoetbal.
In 1900 richtten Cor Engelhart, Cor Griekspoor en Cor van der Zee een voetbalclubje op met de naam “Unitas”. In 1912 ontstond het verlangen om te gaan voetballen in competitieverband en men deed dit verzoek bij de Haarlemse Voetbalbond. Dit verzoek kon worden ingewilligd, wel diende de naam veranderd te worden. "Unitas" werd "Velseroorder Sport Vereniging" (VSV). Op 17 februari 2012 werd VSV ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan onderscheiden met de Koninklijke Erepenning, uitgereikt door de burgemeester van Velsen Franc Weerwind.
VSV speelde vanaf 1928 in de Eerste Klasse, toentertijd de hoogste klasse in het voetbal. Toen in 1954 de KNVB het betaald voetbal invoerde, besloot VSV net zoals vele andere clubs uit de hoogste klasse tot het spelen van betaald voetbal. Het hoogtepunt in het betaald voetbal beleefde VSV in het seizoen 1959/1960 toen VSV in de nacompetitie voetbalde om een plaats in de Eredivisie. Het betaald voetbal-avontuur als onafhankelijke club liep ten einde toen in 1963 werd besloten om de eerste teams van VSV en IJ.V.V. Stormvogels uit IJmuiden te laten fuseren tot Telstar. Omdat VSV in het seizoen 1962/1963 promotie had afgedwongen via de nacompetitie naar de Eerste divisie begon de fusieclub in de Eerste divisie. VSV en Stormvogels werden teruggeplaatst naar de vierde klasse van het amateurvoetbal. In 2001 fuseerde Stormvogels weer met Telstar om de jeugdopleiding te versterken. VSV vocht deze fusie aan bij de rechter maar uiteindelijk ging deze fusie toch door. Telstar ging sindsdien door het leven als Stormvogels Telstar. Deze fusieclub hield niet lang stand toen op 12 mei 2008 tijdens een ledenvergadering unaniem werd besloten om deze fusie te ontbinden. Beide clubs gaan sindsdien weer onder hun oude naam verder en Telstar werkt nu samen met AZ op het gebied van de jeugdopleiding en VSV met Ajax.
Door met de muis op het plaatje te gaan staan, zie je deze vergroot.
Verder heb ik nog "losse" plaatjes van diverse andere verenigingen. Kijk HIER.
Aan de inhoud van de pagina's op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Ik ben niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van deze website.
| © 2022
JoopFreie.nl |